Dijous 3 de desembre


Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

La celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat el 3 de desembre de cada any, té l’objectiu d’ ajudar a entendre les qüestions relacionades amb la discapacitat.
La present commemoració es fa des del 1992 i cada any es centra en un tema. Enguany el tema central fa referència al caràcter inclusiu dels objectius de desenvolupament del mil·lenni. A l'enllaç trobareu més informació.
http://www.un.org/spanish/disabilities/default.asp?id=1500

Ben segur reverteix en la creació d’estructures accessibles per a tothom.

Unes ulleres que no ens deixen veure la riquesa de les interaccions entre l'alumnat


Un article de David Duràn, professor de la UAB i coordinador de GRAI (grup de recerca d'aprenentatge entre iguals). Teniu l'enllaç a la dreta.


Ens proposa a través d'un entretingut article, mirar d'una altra manera les interaccions entre l'alumnat, també ofereix estratègies concretes per gestionar-les. Són un recurs valuós per atendre la diversitat? Com ho feim?

Doncs, primer hem de fer un canvi d'ulleres. A continuació, reflexionar sobre com introduir l'aprenentatge cooperatiu dins la dinàmica de l'aula. Ens proposa diverses tècniques.

LLEGIR L'ARTICLE

"El pato en la escuela"

Aquesta faula, de Miguel Àngel Santos Guerra, ens ajuda a reflexionar sobre el valor de la diversitat, sobretot envers la tendència a homogeneitzar.

"Cierta vez, los animales del bosque decidieron hacer algo para afrontar los problemas del mundo nuevo y organizaron una escuela. Adoptaron un currículum de actividades consistente en correr, trepar, nadar y volar y, para que fuera más fácil enseñarlo, todos los animales se inscribieron en todas las asignaturas.
El pato era estudiante sobresaliente en la asignatura natación. De hecho, superior a su maestro. Obtuvo un suficiente en vuelo, pero en carrera resultó deficiente. Como era de aprendizaje lento, en carrera tuvo que quedarse en la escuela después de hora y abandonar la natación para practicar la carrera. Estas ejercitaciones continuaron hasta que sus pies membranosos se desgastaron, y entonces pasó a ser alumno apenas mediano en natación. Pero la medianía se aceptaba en la escuela, de manera que a nadie le preocupó lo sucedido salvo, como es natural, al pato.
La liebre comenzó el cuso como el alumno más distinguido en carrera pero sufrió un colapso nervioso por exceso de trabajo en natación. La ardilla era sobresaliente en trepa, hasta que manifestó un síndrome de frustración en la clase de vuelo, donde su maestro le hacía comenzar desde el suelo, en vez de hacerlo desde la cima del árbol. Por último enfermó de calambres por exceso de esfuerzo, y entonces, la calificaron con 6 en trepa y con 4 en carrera.
El águila era un alumno problema y recibió malas notas en conducta. En el curso de trepa superaba a todos los demás en el ejercicio de subir hasta la copa del árbol, pero se obstinaba en hacerlo a su manera.
Al terminar el año, un anguila anormal, que podía nadar de forma sobresaliente y también correr y trepar y volar un poco, obtuvo el promedio superior y la medalla al mejor alumno.”

Els companys de Gaspar Hauser estrenen web


Us recomano una bona passejada per la pàgina http://www.apnab.org/Home.aspx i especialment la lectura dels 20 punts fonamentals. Els va descriure Àngel Rivière responent a la pregunta:

Què ens demanaria un autista?
Us convido a posar-vos al lloc de la persona autista una estona, ens ajudarà a comprendre moltes coses.



Índex per la inclusió en català: un instrument per la reflexió i presa de decissions als centres


L'Índex és un recurs que serveix per donar suport als centres educatius per tal d'anar avançant cap a l'educació inclusiva.
És un document que pot ajudar a l'hora de millorar la seva pròpia actuació. Aquests materials estimulen i ajuden a millorar qualsevol centre educatiu, sigui quina sigui la seva situació actual referent a la inclusió, és a dir, sigui quin sigui el grau en què el centre atén tot l'alumnat.

Les 6 estratègies clau per al suport de la inclusió a l’escola i a la classe

Aquesta experiència relatada i documentada per Gordon L. Porter i Julie A. Stone a New Brunswick, Canadà, relata l’èxit de l’aplicació de programes educatius inclusius. El futur creixement i evolució d’aquests mètodes dependrà del fet que els centres escolars sàpiguen veure quines són les pràctiques que funcionen i les comparteixin. Aquest article tracta els fonaments de la inclusió i ofereix sis camps específics de bones pràctiques.

Per ampliar informació, aquí teniu l'article complet.

Com aprenem?


M’ho van explicar i ho vaig oblidar, ho vaig veure i ho vaig entendre, ho vaig fer i ho vaig aprendre.
Aquest aforisme s’atribueix a Confucio. Edgar Dale va proposar un model sobre la efectivitat dels mètodes d’aprenentatge, que representa una piràmide on els pisos es corresponen amb diferents mètodes d’aprenentatge. A la base estan els més eficaços i participatius.
Intenta respondre a una pregunta ben complicada: com s’apren millor?

Projecte ESPURNA

Espurna, projecte telecol·laboratiu d'atenció a
la diversitat. Què és el projecte Espurna?


El projecte Espurn@ neix a Catalunya amb la intenció de facilitar l'assoliment de les competències bàsiques i la plena integració de dos col·lectius especialment fràgils: el d'aules obertes i el de l’alumnat nouvinguts.
El projecte compta amb el concurs de tota la comunitat educativa, bàsicament alumnes i professors i ho fa tot apostant fort per dos conceptes fonamentals: el de
comunitat i el de treball telecol·laboratiu.

Aquí podreu veure tots els detalls http://www.espurna.cat/

Conferència mundial sobre educació inclusiva

Els propers 21, 22 i 23 d’octubre es celebra novament a Salamanca aquesta important conferència. Fa quinze anys es redactava allà mateix la Declaració de Salamanca, durant la Conferencia Mundial sobre Educació Especial: Accés i Qualitat, convocada per la UNESCO al Juny del 1994. La conferència va suposar el primer espai global on es demanava explícitament la inclusió de fillets i filletes amb discapacitat al sistema educatiu general.
La Convenció dels Drets de lesPersones amb Discapacitat, adoptada por l’ Assemblea General de Nacions Unides al Desembre de 2006, consagra el dret a una educació inclusiva a les lleis internacionals.
Aquí teniu l'enllaç a la pàgina http://inico.usal.es/inclusion09/

Una metàfora.... la millor manera d'entendre un concepte: LA INCLUSIÓ.

Al següent text, que apareix al llibre de Pere Pujolàs Aprendre junts alumnes diferents, es compara la inclusió educativa amb un sopar on hi ha un convidat amb unes característiques que no li permeten ajustar-se al menú (currículum) previst.
Que el disfruteu!
La profesora de pedagogía dijo a sus discípulos:“El maestro de una escuela se puede comparar a un prohombre muy respetado que sabía cocinar muy bien y que preparó una cena para un grupo de amigos”. Al ver la cara de sus extrañados discípulos, la profesora siguió explicando: “Un prohombre de una ciudad se encontró con un viejo conocido a quien no veía desde hacía mucho tiempo. El prohombre tenía previsto celebrar el día siguiente una cena con un grupo de amigos y amigas que también lo conocían y que tampoco sabían nada de él desde hacía muchos años, y lo invitó a cenar. El prohombre era buen cocinero y preparó una cena espléndida: entrantes variados, guisos de toda clase y un pastel con frutas confitadas. Todo regado con vinos del Priorat y cava del Penedés. El mismo día de la cena, cayó en la cuenta de que su viejo amigo –no recordaba demasiado bien el porqué- tenía que tener mucho cuidado con lo que comía y que seguramente nada de lo que había preparado con tanto cuidado le iría bien. Le telefoneó enseguida […] explicándole lo que pasaba, y le dijo que lo sentía mucho, que más valía que no fuera a la cena y que ya le avisaría cuando celebrara otra. Otro prohombre de la misma ciudad se encontró en la misma situación. También había preparado una cena espléndida para sus amigos y había invitado a un viejo conocido de todos con el que se había encontrado un par de días antes. La misma tarde de la cena, otro de los invitados le hizo caer en la cuenta de que, por si no se acordaba, el viejo amigo no podía comer de todo. El prohombre, que se había olvidado de ello, corrió a telefonear a su amigo para preguntarle si aún tenía el mismo problema y para decirle que no se preocupara, que fuera de todos modos, ya que él le prepararía un plato de verdura y pescado a la plancha. Curiosamente, un tercer prohombre de la misma ciudad, también muy respetado, se encontró con un caso idéntico. Cuando ya lo tenía prácticamente todo a punto, se acordó de que aquel a quien había invitado a última hora […] tenía que seguir una dieta muy estricta. Entonces cambió el menú deprisa y corriendo: seleccionó algunos entrantes que también podía comer su viejo amigo, guardó los guisos en el congelador para otra ocasión e improvisó un segundo plato, también espléndido, pero que todo el mundo podía comer; también retocó el pastel, y en vez de fruta confitada le puso fruta natural. Llegada la hora de la cena, todos juntos comieron de los mismos platos que el anfitrión les ofreció”.
Después de esta larga explicación, la profesora preguntó a sus discípulos: “¿Cuál de estos tres comensales de última hora se debió de sentir más incluido en la cena con sus viejos amigos y conocidos?”
“Sin duda, el tercero”, respondieron unánimemente los discípulos, sin vacilar un solo momento.
“Efectivamente”, corroboró la profesora de pedagogía. Y siguió con la lección, diciéndoles: “Una escuela selectiva sólo quiere a aquellos discípulos que pueden comer el menú que tiene preparado de antemano: un currículum prefijado. En cambio, una escuela inclusiva es muy diferente. Ni siquiera se conforma con preparar un menú especial –un currículum adaptado- para un estudiante que tiene problemas para comer el menú general, es decir, el currículum ordinario, genera. Una escuela inclusiva es aquella que adecua el menú general para que todo el mundo pueda comerlo, para que sea un currículum común”. Y concluyó: “En una escuela inclusiva, detrás de cómo y de qué se enseña hay unos determinados valores que configuran una forma muy determinada de vivir”.